Protetika

Zubna protetika je dio dentalne medicine koji se bavi nadomještanjem izgubljenih zuba i mekanih dijelova usne šupljine krunicama, mostovima, ljuskama te parcijalnim i totalnim protezama.

Protetika

Ljuskice za zube (veneers) – trajni protetski nadomjestak koji je idealan za ispravljanje sljedećih nedostataka: diskoloracija, razmak među zubima, otkrhnut zub, napuknuće cakline itd. Ljuskice su minimalno invazivni protetski zahvat i zahtijevaju minimalnu redukciju zuba (do 0.5 mm). Postavljaju se na prirodni zub, a porculan zbog svojih svojstava imitira caklinu prirodnog zuba. Rezultat je predivan „hollywoodski“ osmijeh.

Krunice (zubne navlake) i mostovi – dijele se na metal keramičke i bezmetalne ili potpuno keramičke. Svrha zubnih krunica i mostova je vraćanje funkcionalnosti i estetike. Zbog oštećenja nastalih velikim karijesom ili zbog nedostatka zuba, dolazi do patoloških promjena u zagrizu, pomicanja zuba, razvoja parodontnih bolesti. Taj problem rješava se umjetnim zubima. Na prethodno izbrušen zub, uzima se otisak preostalog dijela te se izrađuje krunica. Mostovi nadomještaju jedan ili više izgubljenih zuba. Prednost: velika čvrstoća, otpornost na kemijske utjecaje, toplinu i koroziju. Krunice i mostovi predstavljaju standard dentalne medicine

Zubne proteze – dijele se na djelomične (parcijalne) i potpune (totalne). Koriste se u slučajevima kad nije moguće ugraditi fiksne nadomjestke. Djelomične proteze nadoknađuju više zuba u slučaju kad je nemoguće izraditi most. Mogu biti od akrilata ili metala, a kvačicama se pričvršćuju za zdrave zube. Potpune proteze rješenje su kod potpune bezubosti.