Zubno meso vam otiče, bolno je na dodir, krvari? Pranje zubi postaje prava muka, a čak ste uočili gnoj na rubovima zubnog mesa? Ne čekajte ni minute već odmah posjetite stomatologa! Kod upale zubnog mesa vrijeme je izrazito značajno. Odlazak liječniku u ranoj fazi upale može spriječiti nastanak težih upala dubljih struktura zuba.

Odmah riješite upalu zubnog mesa

Kako nastaju bolni problemi sa zubnim mesom?

Problemi sa zubnim mesom najčešće nastaju zbog loše ili nedovoljne oralne higijene, a utjecaj imaju i prehrana te navike poput pušenja. Prostor između zubnog mesa (gingive) i zuba izrazito je zgodno mjesto za nakupljanje plaka, kamenca, bakterija.

Plak je ljepljivi sloj na koji se lijepe bakterije, a koji, ako ne otklonimo redovitim četkanjem zubi i korištenjem konca, prerasta u kamenac. Bakterije se vežu na plak i ne vole mirovati. Lako se kreću prema okolnim tkivima zuba te tako mogu uzrokovati teže upale.

Parodontologija - Stomatološka Ordinacija Sladović

Zašto je bitno liječiti upalu zubnog mesa na vrijeme?

Upalu zubnog mesa (gingivitis) bitno je liječiti na vrijeme da ne bi zahvatila dublje strukture – kosti i ligamente. Upalu tih tkiva zovemo parodontoza, a njihovo je liječenje nešto kompleksnije.

Što vas očekuje u procesu liječenja gingivitisa?

  1. Proces liječenja počinjemo pregledom i dijagnostikom.
  2. Upala gingive obično zahtijeva detaljno čišćenje naslaga koje su uzrokovale upalu zubnog mesa. To često uključuje čišćenje kamenca te pjeskarenje. Pjeskarenje je metoda kojom uklanjamo plak, ljepljivi bakterijski biofilm s površine zuba. Pjeskarenje pomaže i kod pigmentacije zuba. Metoda je bezbolna, no u slučaju da su vam zubi iznimno osjetljivi ili jednostavno tako želite, dajemo vam anesteziju.
  3. Nakon tretmana, educiramo vas o tome kako što bolje održavati i provoditi oralnu higijenu. Preventiva je najbolja medicina, a posebice u slučaju upale gingive!
Parodontologija - Stomatološka Ordinacija Sladović

Koji su simptomi i kako izgleda liječenje ako je u pitanju ipak parodontoza?

Parodontoza obično počinje gingivitisom. Ako se upala zubnog mesa ne liječi na vrijeme, javljaju se teži simptomi. Podiže se zubno meso, zubni vratovi se ogole, može se pojaviti čak i gnoj na mjestu gdje se zubno meso spaja sa zubom. Jedan od simptoma parodontoze je i loš zadah iz usta.

Parodontozu liječimo tako da mehanički uklanjamo naslage oko zube te bakterije iz parodontalnih džepova. U slučaju težih slučajeva parodontoze, kada se zubi već klimaju, terapija može uključivati i zubne mostove kako bi se učvrstili zubi.

U svakom slučaju, nakon tretmana, obavezne su učestale kontrole te naravno – edukacija. Edukacija o održavanju oralne higijene koja treba biti redovna (minimalno 2 puta dnevno četkanje zubi), te pravilna – četkanje zubi od mesa prema zubima, ne obrnuto!

Zašto odabrati nas ako imate problema s upalom zubnog mesa?

  • Koristimo najsuvremeniju tehnologiju koja omogućuje brzo i bezbolno rješavanje problema upale vašeg zubnog mesa.
  • Educiramo vas kako pravilno održavati higijenu vaše oralne šupljine s obzirom na vaše stanje i uznapredovalost upale
  • Možete računati na ugodno i sigurno okruženje u kojem ćete se osjećati gotovo kao kod kuće

Ako imate problema sa zubnim mesom, ogoljenjem zubnih vratova ili bilo kojim od gore navedenih simptoma, nemojte čekati! Javite nam se na vrijeme i spriječite daljnje komplikacije gingivitisa ili parodontoze!